Is er aan de Herentalse kunstenares Reinhilde Van Grieken een topbasketster verloren gegaan? We zullen het nooit weten. Maar gelukkig werd ze na een carrière van amper enkele minuten al door dat ze beter kunstenares zou worden.

Op de tentoonstelling '0844' rekent Van Grieken af met haar korte sportieve verleden.

'Op 17-jarige leeftijd heeft ze een trauma aan basket overgehouden. Ze wilde namenlijk toen een sportieve indruk maken op haar vriend die basket speelde, door deel te nemen aan een initiatietraining bij de plaatselijke vrouwenploeg. Reinhilde voelde zich als een mier in het bos. Ze was kop en schouder kleiner dan de rest, wist van basket helemaal niets af en had na een paar minuten al één van de elleboogtechnieken die de tegenstander op afstand moet houden, aan de lijve ondervonden. Terwijl ze de bal probeerde weg te graaien van een lange, sterke dame, zette deze, snel als een bidsprinkhaan, haar ellebogen in een flits opzij en kreeg Reinhilde een slag op haar mond en met een doffe krak brak haar snijtand af. Ze spuugde haar ivoren juweel in haar hand en zag als tienermeisje in een plasje bloed haar ganse wereld vergaan. Haar sportcarrière had amper 10 minuten geduurd. Gelukkig werden alle sporen van dit ellendige gebeuren gewist bij de tandarts, de herinneringen ver opgeborgen maar nooit vergeten, tot nu.'

Op de tentoonstelling zie je haar verhaal vertaald in drie dimensies. Waardoor ze zelf een definitief punt kan zetten achter haar traumatisch ervaring. Van therapie gesproken.

Het werk van Reinhilde Van Grieken en de andere Herentalse kunstenaar kan je nog tot en met 7 maart bekijken in kasteel Le Paige, op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 14 tot 17u.